deeleconomie
Geef uw mening : 
 
( 1 stem )
Ontdek de bijbehorende producten

De deeleconomie wordt groot

Stap jij erin mee?

​Je hebt een auto die dikwijls gewoon in de garage staat. Een logeerkamer die vaak leeg blijft. Tijd over om wat te klussen of een heerlijke chili con carne op het vuur waar je iemand graag een plezier mee doet. Dan heb jij alles in huis om mee te stappen in de deeleconomie. Lees hier waarover het gaat en waarom de sharing economy zo succesvol is.

Wat is de deeleconomie precies?

De Nederlandse econoom Koen Frenken omschrijft de deeleconomie als "het fenomeen dat consumenten elkaar gebruik laten maken van hun onbenutte consumptiegoederen, eventueel tegen betaling". De deeleconomie is zeer divers. Ze gaat van kleinschalige projecten die vooral verspilling en onderbenutting willen tegengaan, tot grote spelers die focussen op winst.

Verminderen

Wat kun je zoal delen?

Als je er goed over nadenkt, kun je (bijna) alles delen: van auto, fiets, huis, huisdier, gereedschap, kleding en voedsel tot vaardigheden, kennis en tijd. Sommigen beschouwen zelfs Wikipedia als een voorbeeld van de deeleconomie. De meeste deelplatformen vind je echter in deze domeinen:

  • mobiliteit
    met o.a. Uber, BlaBlaCar, DriveNow, Drivy, CarAmigo, CozyCar, Tapazz, Cambio, Bringr, Villo, oBike, enz.

  • woning
    met bv. Airbnb, Couchsurfing, Home Away, Flipkey, enz.

  • klusjes, spullen en voeding
    platformen zoals ListMinut, Klaariskees, Homeyz, Peerby, Thuisafgehaald, Flavr, enz.
Verminderen

Waarom kent de deeleconomie zo'n succes?

​Delen en ruilen doen we natuurlijk al veel langer dan vandaag: misschien ruil jij af en toe van handtas met een vriendin. Of ging je onlangs zelf nog een pakje boter halen bij de buren in ruil voor een stapel versgebakken pannenkoeken. Het grote verschil is dat we in de deeleconomie niet alleen delen met vrienden en kennissen maar ook met onbekenden van overal ter wereld. We delen letterlijk op steeds grotere schaal.

Maar zijn we dan helemaal gek geworden dat we een wildvreemde bij ons thuis op de bank laten slapen? Of om onze auto uit te lenen aan een onbekende? Daar zit de transparantie van het internet voor iets tussen. De deelplatformen brengen ons niet alleen in contact met elkaar, maar maken het ons ook gemakkelijk om de kwaliteit van het aanbod te beoordelen. Vijf of vier sterren wekken duidelijk voldoende vertrouwen om met een onbekende in zee te gaan. Voor de rest zorgen de online platformen ervoor dat er geen obstakels zijn om te zoeken, te vergelijken en te bestellen.

De deeleconomie is niet alleen razend gemakkelijk, maar ook gewoon heel leuk. Mensen vinden het sympathiek om iets met elkaar te delen. Het is persoonlijker dan een kamer reserveren bij een anonieme hotelketen of een auto huren bij een groot verhuurbedrijf. Dat de ene partij er eventueel een centje aan verdient en de andere er geld mee bespaart, is absoluut mooi meegenomen.

De deeleconomie kreeg nog een stevige duw in de rug door de crisis en door ons groeiende bewustzijn dat we duurzamer moeten omspringen met onze spullen; dat we overschot aan capaciteit beter moeten benutten. Daarnaast draait het in onze maatschappij steeds minder om 'bezitten' maar om 'gebruiken'. Ook die tendens is natuurlijk helemaal op het lijf geschreven van de deeleconomie.

Verminderen

Zijn er ook valkuilen?

Meestal levert delen alleen maar voordelen en veel voldoening op. Maar soms kan het natuurlijk ook tegenvallen. In het beste geval houd je er alleen maar een nare ervaring aan over, bijvoorbeeld wanneer je in een kamer logeert die in het echt minder comfortabel is dan op de foto. Maar wat als je een ongeluk hebt met de auto die je leent en het uitdraait op een discussie met de eigenaar? Of als je gewond raakt terwijl je bij je buurman een klus opknapt? Dan kunnen de gevolgen een pak ernstiger zijn. Het is belangrijk om je daar bewust van te zijn en er een oplossing voor te vinden.

Verminderen

Wettelijk kader en verzekeringen

​Terwijl de regering stilaan het wettelijk kader rond de deeleconomie vormgeeft, stappen ook sommige verzekeraars, zoals AG Insurance, mee in het verhaal met oplossingen die je bezittingen en je aansprakelijkheid beschermen. Zo kun je zonder zorgen actief zijn in de deeleconomie. Doe jij mee?

Verminderen
In ons magazine