Corona Crisis hardnekkiger dan verwacht
Geef uw mening : 
 
( 0 stemmen )
Ontdek de bijbehorende producten

Corona Crisis hardnekkiger dan verwacht

​De afgelopen  maand  stonden  de financiële markten onder zware druk. Sneller dan verwacht heeft de Covid19 –besmetting zich verspreid over Europa en de VS.  Begin deze maand hoopte iedereen  nog op een V-vormig herstel,  waarbij een  spectaculaire stijging van het aantal besmettingen vrij snel afgeremd  wordt door drastische quarantaine-maatregelen. Dit is een  scenario zoals  we in China hebben gezien, met een zware economische economische vertraging   in februari, gevolgd door een heropleving vanaf begin maart.

​​​​​​

Europese economie in recessie

Het virus blijkt veel moeilijker in te dijken in Europa. In Italië, maar ook in bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk, België en Nederland blijft het aantal Covid-19 besmettingen toenemen.    Om de druk op de gezondheidszorg zoveel mogelijk te spreiden in de tijd , worden sociale contacten vrijwillig of verplicht afgebouwd. Nooit geziene maatregelen worden genomen  :  cafés, concertzalen en restaurants gaan dicht, zakenreizen en vakanties worden  afgezegd, ondernemingen gaan over op telewerk of sluiten tijdelijk. Verwachting is dat deze maatregelen de verspreiding van het virus gaan afremmen, maar het is duidelijk dat dit langer gaat duren dan eerst gehoopt , we spreken over een zogenaamd “U-vormig" herstel. De quarantaine maatregelen en de onzekere situatie brengen de Europese economie tot stilstand. Momenteel verwachten de meeste economisten een negatieve groei voor de eurozone in 2020, met een zware recessie in de eerste helft en pas later op het jaar een beperkt herstel.

Zware correctie op de aandelenbeurzen ondanks stimulering Centrale Banken

De aandelenbeurzen  kenden deze maand een  dramatische correctie. Sinds begin dit jaar is de Amerikaanse beurs met 23% gecorrigeerd en de Europese aandelenmarkt zelfs met meer dan 35% .  De wekelijkse dalingen van de  Europese aandelenmarkten  waren groter dan  tijdens  de financiële crisis van 2008 (zie grafiek 1). Dat de paniek uitgebroken is op  de aandelenbeurzen wordt ook aangetoond door de  VIX index, een graadmeter voor de zenuwachtigheid van de aandelenbeurs. Sinds 2008 was die graadmeter nooit zo hoog. (zie grafiek 2).​

18-03-blog-de-wim-graph1.png

18-03-blog-de-wim-graph-2.png

De Centrale Banken proberende economie en de markten  te ondersteunen met agressieve stimuleringsmaatregelen. De resultaten laten nog op zich wachten, maar het is duidelijk dat het volledige arsenaal van monetaire en budgettaire maatregelen in stelling zal gebracht worden. De Amerikaanse centrale bank heeft nu al beslist de rente verder te laten dalen tot net boven 0% en -net als de Europe Centrale Bank - massaal obligaties aan te kopen . Ook de verschillende overheden leggen belangrijke steunmaatregelen voor consumenten en bedrijven op tafel.

 

Wij blijven voorzichtig

De onzekerheid over de verspreiding van het Coronavirus en de economische gevolgen ervan  blijven zeer groot. Het risico om de impact te onderschatten  of te overschatten is hoog.  Toch is volgens ons de kans groot dat de maatregelen van de  Europese overheden later op het jaar  gaan leiden tot een stabilisatie in het aantal nieuwe besmettingen. De maatregelen om een epidemie te bestrijden zijn immers gekend, en zijn al met succes toegepast in onder meer in Singapore en  Hong Kong. Deze maatregelen zijn pijnlijk, zowel op economisch als op persoonlijk vlak. Naarmate de situatie echter verslechtert, zal de motivatie om de maatregelen te verstrengen en strikt toe te passen toenemen. Als dit gebeurt, verwachten we een herstel van de Europese aandelenmarkten. De aandelenwaarderingen houden na de scherpe  correctie immers  al rekening met een  recessiescenario. Juist hierdoor zien we in  de huidige markt stilaan opportuniteiten ontstaan om gespreid posities op te bouwen in sterke bedrijven uit defensieve sectoren en die een soliede balans kunnen voorleggen. We kijken hierbij zowel naar de aandelen als naar de obligaties van deze bedrijven. We blijven echter voorzichtig en selectief.

 

 17 maart 2020​


In ons magazine