Geef uw mening : 
 
( 4 stemmen )
Ontdek de bijbehorende producten
Een ziekenhuisopname melden?

Hospitalisatieverzekering: ziekenfonds of verzekeraar?

Maak de vergelijking

De verplichte verzekering vangt een deel van uw ziektekosten op. Een aanvullende hospitalisatieverzekering zorgt met een bredere dekking voor meer gemoedsrust. Zowel ziekenfondsen als verzekeraars bieden deze aanvullende verzekering aan. Vergelijk niet alleen de prijs, maar ook de waarborgen en uitsluitingen.

De prijs

Het ziekenfonds biedt u waarschijnlijk een aantrekkelijke premie aan voor de hospitalisatieverzekering. Goed om weten echter is dat deze premie van jaar tot jaar verandert naarmate u ouder wordt.

Een verzekeraar legt de premie vast op het moment dat u de hospitalisatieverzekering onderschrijft. Hij baseert zich daarvoor op uw leeftijd en uw gezondheidstoestand. Deze premie wordt alleen nog via wettelijke indexaties aangepast of wanneer de Nationale Bank daar toestemming voor geeft. Voor de rest verandert het tarief niet meer.
Verminderen

Waarborgen

  • Hospitalisatie

    Bij een opname in het ziekenhuis vergoedt een ziekenfonds vaak op basis van de tarieven voor twee- en meerpersoonskamers. Kiest u een eenpersoonskamer, dan is de tussenkomst beperkt tot een bepaald plafond en moet u een deel van de factuur zelf betalen.

    Een verzekeraar met een uitgebreide hospitalisatieverzekering (zoals AG Insurance) garandeert u een onbeperkte terugbetaling, ook als u voor een privékamer kiest. Alleen in een aantal duurdere ziekenhuizen betaalt u zelf een deel van de factuur als u voor een eenpersoonskamer kiest.

  • Zware ziekten

    De aanvullende verzekeringen van de ziekenfondsen beperken het aantal zware ziekten waarvoor zij ambulante zorg vergoeden.

    Verzekeraars vergoeden mogelijk ambulante zorg bij meer zware ziekten. De dekking voor die ambulante zorgen is bovendien uitgebreider.

  • Dekking in het buitenland

    Ziekenfondsen beperken de vergoeding voor een hospitalisatie in het buitenland.

    Verzekeraars vergoeden de kosten voor een buitenlandse hospitalisatie en bieden vaak ook bijstand ter plaatse, zoals repatriëring, vervoer naar het ziekenhuis, …
Verminderen

Dekking

  • Levenslange dekking?

    Om een hospitalisatieverzekering van een ziekenfonds te kunnen onderschrijven, moet u lid zijn van dat ziekenfonds. Dat betekent ook dat uw verzekering vervalt als u geen lid meer bent. Wanneer u dan op zoek gaat naar een nieuwe hospitalisatieverzekering, kost u dat meer omdat u ondertussen ouder bent geworden.

    Een verzekeraar is verplicht om u levenslang te verzekeren eens u bij hem een hospitalisatieverzekering onderschreven hebt.

  • Wachttijd

    Bij de aanvullende verzekeringen van de ziekenfondsen geldt meestal een wachttijd van drie tot zes maanden. Als u tijdens de eerste maanden van uw hospitalisatieverzekering ziek wordt, geldt uw verzekering nog niet (wel bij een ongeval).

    Bij de meeste verzekeraars bent u meteen verzekerd nadat u een hospitalisatieverzekering onderschreven hebt. Dus ook als u in de eerste maand ziek wordt.
Verminderen

Uitsluitingen

  • Verplichte verzekering

    Als de wettelijke verzekering bepaalde kosten niet vergoedt, zijn die kosten doorgaans ook bij de ziekenfondsen niet verzekerd.

    Zelfs als de wettelijke verzekering bepaalde kosten niet vergoedt, doen verzekeraars dat vaak wel. Bijvoorbeeld voor sommige geneesmiddelen, prothesen, …

  • Ambulante zorg voor en na de ziekenhuisopname

    De vergoeding van de ziekenfondsen voor ambulante verzorging is meestal beperkt tot de remgelden.

    Verzekeraars kunnen tot 100 % van de medische zorgen en geneesmiddelen terugbetalen, inclusief alternatieve geneesmiddelen en medische hulpmiddelen zoals de huur van een ziekenhuisbed.
Verminderen
​Met deze checklist controleert u de dekkingen van uw hospitalisatieverzekering.
Interessant voor u is ook
In ons magazine