Laatste Wijziging :
24 maart 2021
Fietsroutes in West-Vlaanderen
Beginnen doen we aan de kust, waar we de gezonde zeebries inademen en de benen goed los gooien. De
Duinbossenroute voor mountainbikers start en eindigt in De Haan en gaat tot in Wenduine. Meer dan de helft van het 22,6 km lange, gevarieerde parcours gaat off road en voert je over het strand en door de bossen. Dit traject is ook geschikt voor minder geoefende mountainbikers. Ideaal om alle stress van je af te rijden.
Meer naar het binnenland toe kan je de
Hooglede - Miniclassic rijden, een lus met start en aankomst in Hooglede. Op de route van 46 km langs landelijke wegen wisselen vergezichten en bosgebied elkaar af. Onderweg kom je enkele typische hoeves tegen, maar ook heel wat stille getuigen van het oorlogsverleden van deze streek. Onder meer het Duitse militaire kerkhof en Cement House Cemetery in Langemark-Poelkapelle zijn zeker een tussenstop waard.
Fietsroutes in Oost-Vlaanderen
In deze provincie konden we niet anders dan voor jou enkele stevige kuitenbijters in de Vlaamse Ardennen selecteren. De
Cyclo Brakel-Lierde is 60 km lang, telt 700 hoogtemeters en staat bij geoefende fietsers bekend als een lastige rit zonder veel recuperatiestroken. Er staan dan ook een aantal pittige beklimmingen op het menu waaronder de befaamde Kloosterbosstraat en de Berendries. Hier voel je je een echte Flandrien!
In het glooiende landschap van de Zwalmstreek voert de prachtige
Watermolenroute je langs vredige dorpjes, eeuwenoude hoeves en ‒ hoe kan het ook anders ‒ enkele typische watermolens van de streek. Het bewegwijzerde parcours is 40 km lang en geschikt voor de gemiddelde fietser, of voor mensen met een e-bike! Onderweg word je getrakteerd op schitterende vergezichten.
Fietsroutes in Antwerpen
In de provincie Antwerpen kozen we twee fietsroutes die flirten met de Nederlandse grens. Voorlopig mag je die niet over door corona, maar binnenkort kan je ook deze prachtige trajecten van begin tot einde verkennen. De
Aardbeienroute start en eindigt ‒ hoe kan het ook anders ‒ in Hoogstraten. 40 km lang voert ze je door mooi, vlak Kempens grensgebied. Ideaal voor jong en oud.
De
Baronieroute heeft haar start en aankomst in Baarle-Hertog. Ze is 55 km lang en ook zeer geschikt voor niet zo geoefende fietsers. De route leid je door bosrijk gebied, langs de vallei van het riviertje De Mark en ze doet ook het Nederlandse Breda aan. Een mooie tocht om het bovenste stukje van Vlaanderen te verkennen.
Fietsroutes in Vlaams-Brabant
Hier hebben we twee langere fietsritten door het mooie Hageland voor je uitgestippeld. De
Gravel Hageland route, met start en aankomst in Lubbeek, bevat flink wat gravel- en kasseistroken en is met zijn 110 km eerder geschikt voor geoefende fietsers. De uitdagende route wordt ook wel de Vlaamse 'Strade Bianche' genoemd. Nu eens rijd je door de velden, dan weer duik je de bossen in. Op het parcours kom je onder andere de bekende Vlooybergtoren tegen.
In Baal vind je de
Sven Nys Route Hageland, 93 km lang en het favoriete trainingsparcours op de weg van Vlaanderens bekendste veldrijder. De fietslus werd door hemzelf uitgetekend en start dan ook aan het Sven Nys Cycling Center. Onderweg passeer je trouwens het standbeeld van die andere wielerlegende, Eddy Merckx. Je krijgt 900 hoogtemeters voor de wielen, maar je wordt voor je inspanningen beloond met prachtige uitzichten op onder meer de wijn- en fruitboomgaarden van de streek.
Fietsroutes in Limburg
Limburg is een echt fietsparadijs. Mountainbikers komen er aan hun trekken op de
Lummen MTB route die je doorheen de mooiste bossen en velden van Lummen en omstreken voert. De mountainbike-lus is 47 km lang en vraagt wel wat behendigheid. Smeer je kuiten maar al in!
De
Zesdorpen fietsroute brengt je op de mooiste plekjes van de Voerstreek. Start en aankomst liggen in Sint-Pieters-Voeren en de hele tocht beslaat 40 km. Een elektrische fiets kan hier van pas komen. Bovenaan de hellingen op het parcours krijg je een prachtig uitzicht over het Maasdal en het typische Voerense landschap met houtkanten en meidoornheggen.
Wil je nog meer inspiratie voor je volgende fietstochten? Bekijk dan zeker eens de uitgepijlde
Flandrienritten van Cycling Vlaanderen.
Fietsroutes in Wallonië
Op de fiets houdt geen enkele (taal)grens ons tegen. Ook in Wallonië kan je per fiets hele mooie plekjes ontdekken, zeker als je de 1.400 km trage wegen volgt aangeduid met
RAVeL (Réseau Autonome des Voies Lentes).
Langs een licht glooiend parcours voert de
Véloroute des Lacs je doorheen het grootste merengebied van België, gelegen tussen het Lac de l'Eau d'Heure, het Lac du Val-Joly en het Lac de Virelles. Starten doe je aan het Lac Plate Taille, vlak bij Cerfontaine. Op je 31 km lange tocht rijd je afwisselend door velden en bossen. Onderweg kom je lieflijke dorpjes tegen. En wat dacht je van een verfrissende duik in het meer om je fietstocht af te sluiten?
De
route door de Ourthe-vallei begint in Luik en eindigt in het pittoreske Durbuy. De tocht van 34 km langs trage wegen is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Onderweg kom je verschillende sluizen en de restanten van het oude Ourthe-kanaal tegen. In de bossen waar je doorheen rijdt, waan je je in een mysterieuze wereld van fabels en legenden.
De 21 km lange
fietsroute tussen Houffalize en Bastenaken brengt je in het hartje van de Ardennen. Hier zijn wielrenner- en oorlogshelden nooit ver weg. Dit traject, dat geschikt is voor jong en oud, leidt je door dichte bossen en over uitgestrekte plateaus, om te eindigen op een terrasje in het gezellige Bastenaken.
Voor de volgende prachtige fietsroute gaan we naar de Oostkantons. Het 71 km lange stuk
'Vennbahn' tussen Raeren à Sankt-Vith is onderdeel van één van de langste en mooiste groene wegen van Europa. De route volgt het traject van een oude spoorweglijn die door Luxemburg, België en Duitsland liep. Op het traject steek je verschillende keren de landsgrens over en doe je onder meer het Duitse Monchau aan. In Sankt-Vith wacht je het oude station, waar je tegenwoordig een geschiedenismuseum vindt.
Tussen de rivier de Oise en de Maas strekt zich een fietstraject uit dat je van het ene stukje Franse grens naar het andere voert. Het parcours bestaat uit twee etappes, samen goed voor 57 km fietsplezier. Starten doe je in Momignies en je rijdt langs Chimay en Mariembourg tot in Hastière, de eindbestemming. Onderweg passeer je ook nog het prachtige natuurpark Viroin-Hermeton.
Na de start in Jodoigne en een rustige rit van 31,5 km tussen de uitgestrekte velden met typische boerderijen en kapelletjes, brengt
lijn 142 je tot in Namen. Daar, hoog boven de samenvloeiing van Samber en Maas, torent de citadel uit boven de stad en verwelkomt ze de wielerliefhebber met een warme en gezellige sfeer.
De
'Houillière' of koolmijnenroute werd in 2002 verkozen tot mooiste groene route van Europa en is een uitstekende manier om Charleroi op een andere manier te ontdekken. Slechts 13 km lang is het traject, maar zeer de moeite waard omwille van de weelderige flora langs de route.
Lijn 108 leidt van carnavalsstad Binche naar Erquelinnes, een traject van 14,5 km op het tracé van een oude spoorlijn. Onderweg kom je nog oude stationnetjes tegen en word je getrakteerd op mooie vergezichten over de velden.
De attractie langs de 17,5 km lange fietslus
'Boucle du Canal du Centre et du Canal du Centre historique' zijn de vijf hydraulische scheepsliften, waaronder de grootste ter wereld. Zo uniek dat Unesco ze als werelderfgoed klasseerde. Op je traject langs het Centrumkanaal bij Louvière kom je ook nog ander technisch vernuft tegen, zoals een sluisdeur en een draaiende brug. Een fietstocht die het industriële verleden van deze streek dus alle eer aandoet.
In drie prachtige etappes fiets je langs de
W5 van Hoegaarden naar Givet in Frankrijk. Goed voor een tocht van 91 km. Het eerste stuk van de route loopt door het mooie Haspengouwse landschap en brengt je tot in Namen. Van daar gaat het langs de oevers van de Maas richting het trotse Dinant. Je volgt de rivier verder de stad uit en komt zo langs het kasteel van Freyr met zijn prachtige tuinen en langs het kasteel van Waulsort. Het laatste deel van de tocht leg je af via het traject van een oude spoorlijn richting Frankrijk.
België vanop de fiets is verrassend gevarieerd. Trek er dus op uit, neem je picknick mee voor onderweg. Geniet met volle teugen en hou het veilig!