Tegen de verwachtingen in heeft de Amerikaanse nationale bank beslist om de rente niet te verhogen. Dat doet investeerders vermoeden dat het economisch herstel zwakker is dan verwacht.
De Fed haalt drie argumenten aan voor de status quo van de referentierente:
1. De sterke dollar
De waarde van de Amerikaanse munt is dit jaar al met 8 % gestegen tegenover de belangrijkste handelspartners van de VS. Daardoor kunnen Amerikaanse bedrijven moeilijker concurreren en een hogere rente zou de situatie alleen maar verergeren.
2. De reële situatie van de arbeidsmarkt
Hoewel de werkloosheidsgraad in de VS gedaald is naar 5,1 %, is de arbeidsmarkt er niet zo sterk als dat cijfer laat uitschijnen. Veel mensen werken immers slechts halftijds, terwijl ze op zoek zijn naar een voltijdse job. Grote loonsverhogingen zitten er niet in en dat heeft een impact op de consumptie van de Amerikanen.
3. De verzwakking van de wereldwijde groei
Vooral de Chinese economie vertraagt. De geleidelijke liberalisering in China zorgt voor hoge volatiliteit en maakt investeerders en centrale bankiers nerveus.
Tot voor de zomer stegen aandelenbeurzen dankzij de gunstige combinatie van aantrekkende economische groei en lage rente. De afgelopen weken tonen echter aan hoe kwetsbaar deze combinatie is: de groei mag niet te sterk zijn, want dan gaan de centrale banken de rente verhogen. Maar de groei mag ook niet te zwak zijn, want dat zou nadelig zijn voor de bedrijfswinsten.