beleggingsverzekering
Geef uw mening : 
 
( 0 stemmen )
Ontdek de bijbehorende producten

Verzekeraars blijven voorzichtig met aandelen in hun beleggingsbeleid

Ondanks de euforie

​BLOG VAN WIM VERMEIR

De Europese aandelenmarkten scheren momenteel hoge toppen. Toch laten de meeste verzekeraars zich niet meeslepen in de euforie. Maximaal 5 % van hun totale beleggingsportefeuille bestaat uit aandelen en daar is een goede reden voor.

Europese aandelen in de lift

Amerikaanse beleggingen kunnen ons momenteel weinig bekoren en de groeivertraging in veel opkomende markten leidt tot twijfels bij de investeerders. Maar de Europese beurzen verkeren in feeststemming. De Bel20 steeg met 15 % sinds eind vorig jaar en de Duitse Dax staat al 24 % hoger. Er zijn verschillende redenen voor het aandelenfeest:

 

  • investeerders achten de tijd rijp voor een inhaalweging op de Amerikaanse aandelenmarkt.
  • de economie toont voorzichtige tekenen van herstel.
  • de Europese Centrale Bank (ECB) stelt zich zeer soepel op.
  • de Europese bedrijven tekenen de sterkste winststijging op sinds jaren. De prognoses voor dit jaar gaan uit van een stijging met 13 %.

 

Grafiek waardering aandelenmarkten: verhouding koers-winst

aandelenmarkten waardering 

Verminderen

Strenge vereisten voor beleggingen in aandelen

Beleggen in aandelen biedt duidelijk potentieel op lange termijn, zeker in het kader van een beleggingsverzekering. Toch blijven de verzekeraars uiterst voorzichtig om eigen vermogen in aandelen te investeren. Aandelen blijven immers de meest volatiele activaklasse en forse dalingen  zijn altijd mogelijk. De situatie in Griekenland of andere politieke impasses kunnen de optimistische sfeer snel helemaal doen omslaan.

 

Bovendien gelden er zeer strikte regels voor verzekeraars die in aandelen beleggen. Voor elke 100 euro die ze in aandelen investeren, moeten ze 45 euro kapitaal opzij zetten. Deze kapitaalvereiste maakt aandelen relatief minder interessant.

 

Daarom houden de meeste verzekeraars maximaal 5 % aandelen aan in hun beleggingsportefeuille en kiezen ze eerder voor hoger renderende obligaties.


​Bekijk alle artikels van Wim

Verminderen
In ons magazine