Olivier Colsoul
Geef uw mening : 
 
( 0 stemmen )
Ontdek de bijbehorende producten

Zal de geopolitieke escalatie leiden tot negatieve aanbodschokken en de inflatie aanwakkeren?

Het scenario van een zachte landing voor de economie begint vorm aan te nemen, ook al zijn de geopolitieke risico's in het vroege najaar duidelijk toegenomen. Is dat erg voor de economie? Is het terecht dat de financiële markten zich daar zo weinig zorgen over maken?

​​​​ Relatieve druk op energieprijzen 

De situatie in het Midden-Oosten en de impact daarvan op de prijs van het zwarte goud zorgen ontegensprekelijk voor ongerustheid. De olieprijs heeft immers net de grootste wekelijkse stijging in bijna twee jaar opgetekend omdat Israël zou kunnen besluiten om Iraanse olie-installaties aan te vallen als vergelding voor een raketaanval op zijn grondgebied. Door de escalatie van de vijandelijkheden is het immers niet ondenkbaar dat de olietoevoer verstoord of zelfs afgesneden wordt en dit in een regio die een derde van alle ruwe olie ter wereld produceert. 

Als dat het geval zou zijn, dan wordt de hele wereld getroffen, zij het niet op dezelfde manier. Regio’s die olie  importeren zoals Europa en China zouden meer getroffen worden dan de Verenigde Staten, die vrijwel zelfvoorzienend zijn inzake energie. Het aandeel van olie in de economische welvaart van de ontwikkelde landen is met de tijd wel sterk gedaald, waardoor ze veel minder kwetsbaar geworden zijn dan pakweg 50 jaar geleden. 

escalade-geopolitique-petrole.jpg

Er zijn ook nog andere verzachtende factoren:   

Ten eerste is de wereldwijde vraag al bij al zwak te noemen, gezien de structurele vertraging van de Chinese economie.  

Ten tweede produceren de Verenigde Staten steeds meer ruwe olie en nemen ze marktaandeel af van OPEC+, het kartel dat onlangs besloot zijn productiequota te versoepelen. Het kartel heeft per dag meer dan 5 miljoen vaten reservecapaciteit die kan worden gebruikt als de Iraanse aanvoer wordt verminderd.  

Tot slot is de olieprijs relatief stabiel sinds het begin van het conflict, wat bewijst dat de risico's in dit stadium vrij goed onder controle zijn.​

Bovendien moeten wij ook rekening houden met de veerkracht van de Europese lidstaten, die erin geslaagd zijn hun afhankelijkheid van Russisch gas drastisch te verminderen, van 45% van hun bevoorrading in 2021 naar 14% in 2023, met als doel 0% in 2027. De Europese gasprijzen zijn de voorbije weken daarentegen wel licht gestegen. Het nakende einde van een contract voor de levering van gas via pijpleidingen van Rusland naar Centraal-Europa via Oekraïne speelt daarbij ongetwijfeld een rol, weliswaar in beperkte mate. De situatie in het Midden-Oosten kan ook de internationale prijzen volatieler maken als de lokale gasproductie verstoord raakt. 

Twee jaar geleden had de energiecrisis een aanzienlijke impact op de Europese inflatie. In feite was dat het resultaat van een verdubbeling van de olieprijs na de opgelegde sancties en een verzesvoudiging van de gasprijs na de sluiting van de belangrijkste pijpleiding tussen Rusland en Europa. Vandaag de dag zitten we niet meer in een dergelijke configuratie.

Graph_olivier.png

Amerikaanse presidentsverkiezingen: geopolitieke, economische en financiële uitdagingen 

Een overwinning van Donald Trump bij de presidentsverkiezingen kan een aantal geopolitieke gevolgen hebben voor Europa en de rest van de wereld. Ten eerste zou dat ertoe kunnen leiden dat de VS terugkeert naar een isolationistisch buitenlands beleid, waarbij de betrokkenheid bij internationale allianties zoals de NAVO wordt teruggeschroefd. Daardoor kan de collectieve veiligheid in Europa zwakker worden, vooral in de context van de dreigingen uit Rusland. Bovendien kan zo'n overwinning de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en hun belangrijkste partners opvoeren. Tot slot kan de herverkiezing van Trump populistische en nationalistische bewegingen in de hand werken, waardoor het Europese politieke landschap nog meer uit evenwicht zou kunnen raken. 

Economisch gezien hangen de budgettaire gevolgen van een overwinning van een van de twee presidentskandidaten sterk af van de mate waarin ze hun respectievelijke economische programmas daadwerkelijk kunnen uitvoeren. Bij Donald Trump zijn dat enorme belastingverlagingen over de hele lijn en nieuwe investeringen in defensie die gedeeltelijk zouden worden gecompenseerd door nieuwe inkomsten uit douanerechten. Voor Kamala Harris ligt de nadruk op sociale uitgaven, het reguleren van de prijzen van bepaalde goederen en het verhogen van de belastingen voor bedrijven en de rijken. 

Een republikeinse overwinning in het Witte Huis en het Congres zou de begrotingsdrift die al gaande is nog aanzienlijk verergeren. Het democratische kamp zou op zijn beurt ook niet erg fiscaal verantwoord te werk gaan. Daardoor zouden het monetaire beleid en de financiële markten enige turbulentie kunnen ondervinden. De mogelijkheid bestaat wel dat het Congres verdeeld is of vijandig staat tegenover de toekomstige president, wat de implementatie van het economische programma van beide partijen kan belemmeren. Na het republikeinse succes in 2016 is gebleken dat de wereld heeft geleerd om te gaan met het karakter van de bewoner van het Witte Huis. Noch de economie, noch de aandelenmarkt zijn toen ingestort. We kunnen er dus van uitgaan dat november geen volledige sprong in het onbekende wordt. 

escalade-geopolitique-election americaine.jpg

Protectionistische verleiding dringt zich op 

Naast de impact op energie vormen wereldwijde handelsspanningen nog een ander risico op korte en middellange termijn. De Amerikaanse douanerechten zouden sterk naar boven kunnen worden bijgesteld, afhankelijk van de uitslag van de presidentsverkiezingen in november. Een overwinning van Donald Trump zou kunnen leiden tot een veel protectionistischer handelsbeleid, met gevolgen voor de Chinese, Europese en zelfs wereldwijde export. Dat zou gepaard gaan met hogere inflatie, zeker in de VS en mogelijk ook elders, met minder groei door economische onzekerheden en een mogelijk restrictiever monetair beleid. Volgens de verschillende scenario's zou het effect op de inflatie in de VS het grootst zijn in het jaar na de verhoging van de douanerechten. Daarna zou het effect vrij snel vervagen. Idem voor de groei. Maar alles hangt af van de uitslag van de presidentsverkiezingen. Op dit moment liggen de peilingen erg dicht bij elkaar.  

Overigens heeft de Europese Unie onlangs besloten om douanerechten te heffen op Chinese elektrische voertuigen, wat het grootste handelsconflict met een supermacht in tien jaar betekent. Er zijn al kleine vergeldingsmaatregelen aangekondigd die de handelsbetrekkingen met China kunnen beïnvloeden. Tenzij er een gemeenschappelijke basis wordt gevonden voor meer directe Chinese investeringen op het oude continent. Aangezien de Europese Unie een netto-importeur van China is, bestaat het doel er wellicht in om dat onevenwicht te verminderen. Hoe dan ook, de economische impact zou relatief beperkt moeten zijn. 

Aandelenmarkten zelden blijvend getroffen 

Uit verschillende onderzoeken naar geopolitieke gebeurtenissen in het verleden is gebleken dat bij hoogoplopende spanningen en onzekerheden de aandelenmarkten de neiging hebben om gematigde tot scherpe correcties te ondergaan, afhankelijk van de intensiteit van de schok en de potentiële economische gevolgen. De auteurs van de onderzoeken merken ook op dat die dalingen van korte duur zijn en na een paar maanden weer verdwijnen. 

Andere studies die de Europese Centrale Bank heeft gevoerd na het uitbreken van het conflict in Oekraïne wijzen op een meer uitgesproken negatieve impact op de aandelenmarkten die geografisch dichter bij de plaats van de vijandelijkheden liggen dan de aandelenmarkten die verder weg liggen. In dat geval vervaagt het effect na verloop van tijd omdat andere economische en financiële overwegingen de overhand nemen. 

Over het algemeen lijkt een analyse van het beursgedrag van wereldwijde aandelen na 15 geopolitieke gebeurtenissen in de afgelopen 40 jaar de conclusies van de verschillende genoemde studies te bevestigen (zie onderstaande tabel). Dat is geruststellend en vrij logisch als er geen blijvende negatieve impact is vastgesteld. 

 Olivier_Table.png

Wereldwijd economisch traject in positieve richting 

De voorbije maanden werd de volatiliteit aangewakkerd door de buitensporige vrees voor een recessie in de Verenigde Staten, gevolgd door een opleving die werd veroorzaakt door monetaire versoepeling door verschillende centrale banken om de economie te ondersteunen, en tot slot door Chinese steunmaatregelen. Deze recente gebeurtenissen hebben de positieve beoordeling door beleggers van het macro-economische traject versterkt. Het proces van geleidelijke desinflatie zal zich waarschijnlijk voortzetten. De zachte landing van de wereldeconomie staat dan ook niet echt ter discussie, ondanks enkele zwakke punten en de bovenvermelde risico’s. 

Beleggers in aandelen hoeven dan ook niet te panikeren, want op lange termijn zijn het de fundamenten die de aandelenmarkten beïnvloeden. Het is in hun belang om breed gediversifieerd te blijven qua beleggingsstijl, sector en geografische spreiding.

In ons magazine