Top waarborgen voor uw autoverzekering
Geef uw woning de bescherming die ze verdient
Geef uw gezin de bescherming die het verdient.
Wat moet u doen ?
Schud je geld wakker met onze spaar-en beleggingsformules
Bereken uw wettelijke pensioen
Na de zenuwachtigheid over de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maken de markten zich nu zorgen over de Franse verkiezingen. De situatie is nochtans verschillend…
'Een gewonnen kwartfinale voor Europa' noemde de Nederlandse premier de verkiezingen in zijn land. Op 23 april en 7 mei speelt het continent zijn halve finale – de Franse presidentsverkiezingen – en in de herfst staat met de Duitse kanseliersverkiezingen de finale op het programma.
Allereerst klopt de vergelijking volgens ons niet helemaal. Niet de Duitse, maar de Franse verkiezingen zijn het spannendst voor Europa. De twee koplopers in Duitsland, Merkel en Schulz, zijn immers pro-Europees en het anti-Europese AfD blijft er in de opiniepeilingen op ongeveer 10 % steken.
In Frankrijk staat er voor Europa in theorie veel meer op het spel. De extreemrechtse en anti-Europese Marine Le Pen ligt er aan de leiding, nek-aan-nek met de centrumlinkse kandidaat Emmanuel Macron. Het ziet ernaar uit dat zij het in de tweede verkiezingsronde op 7 mei tegen elkaar zullen opnemen.
De spanning op de financiële markten stijgt voelbaar. De afgelopen zes maanden is het renteverschil tussen Frankrijk en Duitsland opgelopen van ongeveer 0,25 % naar 0,65 %. Het verkiezingsprogramma van Le Pen en haar goede scores in de peilingen zorgen voor zenuwachtigheid. Naast anti-immigratiestandpunten bevat haar programma immers ook uitgesproken linkse economische ideeën en is het sterk anti-Europa. Le Pen wil de pensioenleeftijd terug op 60 jaar leggen, de 35-urige werkweek behouden en internationale handelsverdragen opzeggen. Ze wil een referendum organiseren over het Franse lidmaatschap van de Europese Unie en over de euro.
Toch zal het volgens ons niet zo'n vaart lopen en hoeven de financiële markten niet al te veel te vrezen. Want ook al stoot Le Pen door naar de tweede ronde, de kans dat ze die wint, blijft klein. Peilingen geven haar in de eindstrijd slechts 40 % van de stemmen, tegenover 60 % voor Macron. In tegenstelling tot bij de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen – waar beide kampen rond de 50 % draaiden en opiniepeilers de bal volledig missloegen – lijken de Franse voorspellingen betrouwbaarder en tonen ze een afgetekende en relatief constante voorsprong voor Macron. Ook al blijft het aandeel van onbesliste kiezers nog relatief groot, we achten de kans klein (20 %) dat Le Pen president wordt. Als we gelijk krijgen, zullen de Europese aandelen- en obligatiemarkten op 8 mei een zucht van verlichting slaken. En eerlijk gezegd, wij zelf ook…