turbulentie
Geef uw mening : 
 
( 0 stemmen )
Ontdek de bijbehorende producten

Fasten your seatbelts: we gaan door een zone van turbulentie!

Wat was er de afgelopen dagen aan de hand?

Eurostoxx 50

Na een abnormaal rustig beursjaar in 2017 zijn investeerders met de neus op de feiten geduwd: aandelen zijn niet voor zenuwlijders. Na een sterke start begin 2018 – de Eurostoxx50-index steeg 5 % in januari – volgde in februari een forse correctie van zo’n 10 %. Het was al van het Brexit-referendum in juni 2016 geleden dat beleggers een dergelijke koersval moesten doorstaan.

Verminderen

Wat was de aanleiding?

De verkoopgolf op de markten was een reactie op beter dan verwachte Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. De Amerikaanse economie is al jaren zeer sterk aan het presteren zonder dat dit aanleiding gaf tot inflatie. Maar de arbeidsmarkt is vandaag zo krap geworden dat investeerders de inflatie de komende kwartalen toch zien oplopen. Dit heeft de rente doen stijgen en hogere rentevoeten zijn op korte termijn negatief voor aandelenwaarderingen … Bovendien is de rentecurve (dit is het verschil tussen de rente op lange termijn en op korte termijn) de voorbije maanden sterk afgevlakt. Dit was historisch een eerder negatief signaal. Dat is te zien op de onderstaande grafiek die het onderling verband aantoont tussen deze rentecurve en aandelenvolatiliteit (schommelingen op de aandelenbeurs). Het was dan ook een kwestie van tijd voor de abnormaal lage volatiliteit opnieuw zou stijgen en we terugkeren naar een omgeving waar correcties vaker kunnen voorkomen. Het is inderdaad uitzonderlijk dat in 2017 de Amerikaanse S&P500-beursindex slechts 4 dagen meer dan 1 % is gedaald.

Rentecurve versus volatiliteit

Verminderen

Hoe moet het nu verder?

De correctie die we de voorbije dagen hebben gezien, is zeker en vast gezond te noemen. Aanleiding was de rentestijging, maar we verwachten dat dit effect de komende maanden zal afzwakken. Dit is zeker het geval in Europa waar inflatie nog steeds laag is en de ECB nog niet aan renteverhogingen toe is.
Ondertussen zijn investeerders wakker geschud en nemen ze de wat hogere rentevoeten mee in hun waarderingen. Al bij al zijn aandelenmarkten in Europa en in de groeilanden, zeker na deze terugval, niet duur gewaardeerd. De economische vooruitzichten blijven de komende kwartalen positief. De groei kan misschien wat afnemen, maar blijft in ieder geval sterker dan wat we de voorbije jaren hebben gekend. Dit zal bedrijfswinsten, en daarmee ook aandelenkoersen, verder ondersteunen. Bovendien denken we dat de rentestijging, die aanleiding gaf tot de correctie, voorlopig voldoende rekening houdt met de vooruitzichten van hogere groei en inflatie.

 

Verminderen

Hoe hierop reageren?

We zien de huidige correctie op de aandelenmarkten dan ook als een interessant instapmoment, ook al zal de markt volgens ons zenuwachtiger zijn dan vorig jaar. Vanaf volgend jaar moeten we meer op onze hoede zijn voor groeivertraging in 2019-2020, die zal wegen op de marktwaarderingen. Tot dan blijven we eerder positief gestemd over aandelen. De economische groei blijft immers sterk en we verwachten dat de rentestijging beperkt zal blijven, vooral in Europa. Onze voorkeur blijft uitgaan naar Europese aandelen en aandelen uit groeilanden.
Verminderen

Conclusie

We menen dat aandelen nog steeds koopwaardig zijn, maar dat de markt in 2018 een stuk zenuwachtiger wordt dan vorig jaar. Gespreide aankopen of aankopen in combinatie met een stop-loss-mechanisme lijken ons een gepaste strategie in deze omgeving, waar er nog steeds een gezonde winstgroei is en de rente in historisch opzicht, nog steeds laag blijft.
Verminderen
In ons magazine