Top waarborgen voor uw autoverzekering
Geef uw woning de bescherming die ze verdient
Geef uw gezin de bescherming die het verdient.
Wat moet u doen ?
Schud je geld wakker met onze spaar-en beleggingsformules
Bereken uw wettelijke pensioen
Plan je niet meteen een renovatie, maar wil je toch al zuiniger gaan leven? Dat kan meteen met deze tips:
Naast enkele instant trucs om energiezuiniger te wonen, kun je je huis ook duurzamer maken met een goede isolatie, een warmtepomp en/of zonnepanelen.
De energieprestatie van je huis wordt aangeduid met een E-peil: hoe lager het E-peil, hoe minder je maandelijks voor je energiefactuur betaalt. De eisen worden steeds strenger: Europa bepaalt dat tegen 2021 alle nieuwe woningen bijna energieneutraal moeten zijn, dat wil zeggen dat ze een energiepeil van E30 of lager moeten hebben en aan nog een hele reeks andere eisen moeten voldoen. Ook bij renovaties gelden er EPB-eisen voor thermische isolatie, energieprestatie, binnenklimaat en technische installaties.
Wil je weten hoe zuinig je woning is? Laat dan een vrijblijvende energie-audit uitvoeren. Als je een woning verkoopt of verhuurt, moet je een energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen.
1. Isolatie
Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte langer vast, waardoor je verwarmingsinstallatie minder verbruikt en je stookkosten dalen. In de zomer blijft het binnen aangenaam koel.
Ook in een bestaand huis kan je energiefactuur drastisch omlaag als je isoleert. Met spouwisolatie kunnen de muren zelfs geïsoleerd worden zonder ingrijpende renovatie.
2. Warmtepomp
Een warmtepomp onttrekt warmte aan de aarde, de lucht of water. je haalt dus energie uit de natuur. Een warmtepomp heeft weinig energie nodig om de warmte via de centrale verwarming in je woning te verspreiden of water op te warmen voor je douche of bad. En weinig energie betekent een lagere energiekost. Een warmtepomp heeft het meeste effect als je huis goed geïsoleerd is en vloerverwarming heeft.
EXTRA: Sinds 26 september 2015 mogen in de Europese Unie geen verwarmingstoestellen meer verkocht worden met een laag rendement omdat ze te veel energie verbruiken. Nieuwe verwarmingstoestellen krijgen een energielabel zodat u bij de aankoop meteen ziet hoe zuinig uw toestel is.
3. Zonnepanelen
Ook met zonnepanelen haal je op een veilige en milieuvriendelijke manier (want geen uitstoot) energie uit de natuur. De terugverdientijd van je investering bedraagt gemiddeld tien jaar: daarna is je zonne-energie gratis!
Investeer je in zonnepanelen, meld het dan aan je verzekeraar!
Op termijn lonen energiebesparende investeringen : je zult het merken aan je maandelijkse energiefactuur. Hier vind je meer informatie over premies en belastingverminderingen voor energiebesparende maatregelen:
Overweeg je een energiebesparende renovatie van je huis, zorg dan tijdens de werken voor een goede bescherming en laat nadien eventueel je woningverzekering aanpassen.