Top waarborgen voor uw autoverzekering
Geef uw woning de bescherming die ze verdient
Geef uw gezin de bescherming die het verdient.
Wat moet u doen ?
Schud je geld wakker met onze spaar-en beleggingsformules
Bereken uw wettelijke pensioen
Laat je een huis of appartement bouwen en komt de verhuis dichterbij? Dan vindt binnenkort de voorlopige oplevering plaats. Wat betekent dat precies en wat mag je zeker niet vergeten?
De oplevering van een nieuwbouw gebeurt in twee fases: de voorlopige en de definitieve oplevering, met ertussen een waarborgtermijn.
Is je nieuwbouw klaar volgens je aannemer of bouwpromotor, dan nodigt hij je uit voor de voorlopige oplevering. Vanaf dat moment ben jij echt eigenaar van je huis. Zorg dat je dan zeker – maar liefst al wat vroeger – een goede woningverzekering hebt. Bereken hier alvast je premie.
Tijdens de voorlopige oplevering gaan jij en de aannemer samen door het hele gebouw en check je of alles uitgevoerd is zoals het op het plan en in het lastenboek stond. Waar moet je op letten?
Dit is de periode tussen de voorlopige en de definitieve oplevering. Deze termijn duurt minstens één jaar. De aannemer moet in die tijd de problemen oplossen die in het proces-verbaal van de voorlopige oplevering staan.
Na de waarborgtermijn volgt de definitieve oplevering. Dit is opnieuw een belangrijk moment. Het betekent dat je de werken definitief aanvaardt. Daarna kun je je aannemer niet meer verantwoordelijk stellen voor gebreken. Er geldt één uitzondering, namelijk voor zware gebreken die de stabiliteit van je huis in gevaar brengen. Daar zijn je aannemer en je architect nog tien jaar na de definitieve oplevering aansprakelijk voor.
Waar moet je op letten bij de definitieve oplevering?
De voorlopige en definitieve oplevering zijn belangrijke momenten voor jou als eigenaar van je nieuwe huis. Maar als je deze tips volgt en je laat bijstaan door iemand die iets van bouwen afweet, ben je gerust dat alles in orde is.