Laatste Wijziging :
14 februari 2024
De fiscale plafonds voor pensioensparen
Van 2020 tot 2023 besliste de regering De Croo om een aantal fiscale plafonds tot en met 2023 te bevriezen, namelijk van pensioensparen en langetermijnsparen.
Pas in 2024 leidde deze tijdelijke bevriezing uiteindelijk tot een nieuwe stijging.
Wat zijn de maximale bedragen die u kan storten voor uw pensioensparen of langetermijnsparen?
Veel uitgaven komen in aanmerking voor een belastingvermindering of -vrijstelling, en deze bedragen worden elk jaar geïndexeerd.
We maken de balans op voor pensioensparen en langetermijnsparen.
- Pensioensparen
Voor pensioensparen is het mogelijk om tot 1.020 euro (met een belastingvoordeel van 30%) of tot 1.310 euro (met een belastingvoordeel van 25%) te sparen via een pensioenspaarcontract.
- Langetermijnsparen
Wat langetermijnsparen betreft, wordt het fiscaal plafond naar 2.450 euro (30% fiscaal voordeel) via een langetermijnspaarcontract.
Welk bedrag stort ik om mijn spaargeld te optimaliseren?
Wij raden af om bedragen te storten tussen 1.020 en 1.224 euro, omdat u dan het risico loopt om in de zogenaamde
'fiscale valkuil' te trappen.
Wat is de fiscale valkuil?
Sinds 2024 kunnen klanten met pensioensparen kiezen tussen twee plafonds:
- 1.020 euro: als u dit bedrag of minder stort, krijgt u een belastingvoordeel van
30%.
- 1.310 euro: als u tussen 1.020 en 1.310 euro stort, krijgt u een belastingvoordeel van
25%.
Als u meer wil storten dan 1.020 euro, raden we u aan om meer dan 1.224 euro te storten. Anders loopt u in de zogenaamde 'fiscale valkuil'. U doet dan – door de daling van het belastingvoordeel van 30% naar 25% – een lager fiscaal voordeel dan wanneer u 1.020 euro had gestort.
Een voorbeeld:
Els en Wouter doen allebei aan pensioensparen. Els kiest ervoor om 1.020 euro te storten, het maximumbedrag voor een belastingvoordeel van 30%. Dat levert een belastingvermindering op van 306 euro. Wouter wil meer sparen, maar vindt het plafond van 1.310 euro toch iets te veel van het goede. Hij stort 1.000 euro. Het belastingvoordeel op dat bedrag is 25%. Wouter recupereert zo 275 euro. 31 euro minder dus dan Els.
Natuurlijk doet Wouter met zijn storting nog altijd een mooier belastingvoordeel dan als hij helemaal niets zou storten.
De echte valkuil is helemaal niet te sparen voor uw pensioen!
Natuurlijk hangt uw beslissing in de eerste plaats af van uw wensen en spaarcapaciteit. Hou er ook rekening mee dat het geld van uw pensioensparen zwaar belast wordt als u het vóór uw pensioenleeftijd opneemt.
Hoe kiest u een plafond?
Wil u 1.020 euro of minder blijven storten? Dan hoeft u niets speciaals te doen.
Maar als u kiest voor het tweede plafond, moet u hiervoor
vooraf uw uitdrukkelijke toestemming geven aan uw verzekeringstussenpersoon. Het heeft geen zin om meer dan 1.020 euro te storten als u daar niet uitdrukkelijk mee hebt ingestemd. De te veel betaalde bedragen worden dan immers automatisch teruggestort.
U moet uw keuze ook
elk jaar opnieuw meedelen. Dat betekent dat u uw keuze elk jaar kan herzien, afhankelijk van uw situatie.
Conclusie
Elke formule heeft zijn voordelen. Er bestaat geen standaardmodel en de uiteindelijke beslissing hangt altijd af van uw specifieke situatie. Hebt u twijfels? Neem gerust contact op met uw verzekeringstussenpersoon. Hij of zij helpt u om dit nieuwe fiscale stelsel optimaal te benutten.