202201-Gafam
Geef uw mening : 
 
( 2 stemmen )
Ontdek de bijbehorende producten

Pas op voor GAFA(M)!

Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft: zijn deze bedrijven immuun voor covid?

Ready for take-off ... We gaan naar Californië! Bij de start van dit nieuwe jaar nodigt Perspectief je uit om de wereld van GAFA(M) te ontdekken. Maken de topbedrijven van Silicon Valley nog steeds het mooie weer op de financiële markten? Eric Giegas, Product Specialist, geeft het antwoord. 

​​​​GAFA(M), FAANG, NATU: wat betekenen die afkortingen?

GAFA(M) is een acroniem voor de grote Amerikaanse technologiebedrijven: internetgiganten Google, Apple, Facebook, Amazon en Microsoft. Dit acroniem verscheen ongeveer tien jaar geleden en is sindsdien in verschillende variaties gebruikt. Sinds kort is er ook sprake van FAANG, hetzelfde acroniem maar in omgekeerde volgorde, waar Netflix aan is toegevoegd. En de laatste nieuwigheid? NATU, het nieuwe acroniem voor het kwartet Netflix, Airbnb, Tesla en Uber. Er zijn ook andere afkortingen ontstaan om Aziatische en Russische technologiereuzen aan te duiden.


​Over heel de wereld zetten we ons schrap voor de snelle verspreiding van de Omikron-variant en de gevolgen van de vijfde golf die wordt aangekondigd. Zijn deze bedrijven immuun voor covid?

De cijfers die deze giganten voorleggen, zijn onthutsend. Wist je dat de beurskapitalisatie van GAFA(M) groter is dan het BBP van Duitsland?! Omdat ze geen rechtstreekse concurrenten hebben, hebben deze ondernemingen (quasi) een monopolie en kunnen ze de prijzen van hun producten en diensten opleggen. Het resultaat? Enorme winsten.

De voorbije twee jaar laten de aandelenkoersen (zie grafiek) een stijging zien van 58% ten opzichte van de S&P 500, de index van de 500 bedrijven met de grootste beurskapitalisatie van de Verenigde Staten.​

Deze kloof werd nog duidelijker zichtbaar tijdens de pandemie. De coronacrisis heeft de hele wereld door elkaar geschud en ervoor gezorgd dat de bevolking in lockdown ging. Maar iedereen was wel geconnecteerd, om te werken, te ontspannen of ... te consumeren! En GAFA(M) zijn beter uit de crisis gekomen, zoals je ziet. In de toekomst zal blijken of deze bedrijven in staat zullen zijn zichzelf opnieuw uit te vinden na de pandemie, zoals Microsoft, dat nu opkomt als een van de belangrijkste spelers in cloud-toepassingen (een set van servers waarop toepassingen en gegevens worden opgeslagen).

Een van de gevolgen van deze hoge kapitalisaties is het gewicht van deze internetgiganten in de indexen. GAFA(M) alleen al zijn goed voor 25% van de S&P 500-index, d.w.z. een kwart van de Amerikaanse large caps. Deze 5 bedrijven vertegenwoordigen ook meer dan 50% van de NASDAQ, de index van technologieaandelen.


Is er dan geen concurrentie die deze reuzen enigszins kan verontrusten? 

​Ik zou het willen nuanceren door te antwoorden dat er wel enkele risico's kunnen wegen op deze grote technologieaandelen. Denk maar aan de quasi algemene panne bij Facebook (inclusief WhatsApp, Messenger en Instagram) begin oktober. Tientallen miljoenen internetgebruikers zaten 5 uur lang naar hun scherm te staren zonder dat er iets gebeurde. Dit had natuurlijk wel een positieve impact op andere onlineberichtendiensten zoals Twitter of TikTok, die heel wat nieuwe accounts zagen verschijnen. Met of zonder panne, hier speelt de concurrentie: nieuwkomers zoals Alibaba of Tencent proberen met alle middelen de concurrentie te overklassen en een groter stuk van de koek naar zich toe te trekken.


Het waarderingsniveau van deze bedrijven moet dus zeker in het oog worden gehouden?

De waardering van deze techreuzen is gebaseerd op de actualisatie van toekomstige winsten. Stijgen de rentevoeten, dan daalt de waardering van deze ondernemingen, waardoor zij minder aantrekkelijk worden voor investeerders. Maar dankzij de gigantische hoeveelheid liquiditeit die de centrale banken in de markten hebben gepompt, zijn de aandelen van deze giganten tot op vandaag een soort vluchtwaarde geworden, zoals goud of de Zwitserse frank enkele jaren geleden, waar beleggers voor kiezen zodra het risico op de markten afneemt. Maar hoelang zal dat nog duren? Sinds enkele weken lijken de centrale banken vastbesloten om langzaamaan de geldkraan dicht te draaien. Hoe zullen de koersen van deze aandelen dan reageren?

Bovendien wordt de greep op de belasting van deze digitale reuzen steeds strakker. In september 2021 hebben de G20 ingestemd met de toepassing van een belastingtarief van 15% vanaf 2023 voor ondernemingen met een minimumomzet van 750 miljoen euro.

Hoeveel ruimte geeft AG nog aan de GAFA(M)-aandelen in zijn verschillende portefeuilles?

Sinds enkele maanden hebben onze beheerders die gespecialiseerd zijn in wereldwijde aandelen besloten het gewicht van deze grote technologiebedrijven in hun portefeuilles te verminderen. Zij zijn van oordeel dat de waardering van deze aandelen zeer hoog is. Dat is een voorzichtige beslissing van onze beheerders om een consistent rendement te kunnen nastreven op lange termijn, ook al heeft dit onze fondsen een beetje rendement gekost.






In ons magazine