elektrische fiets
Geef uw mening : 
 
( 1 stem )
Ontdek de bijbehorende producten

Wat je misschien nog niet wist over de elektrische fiets

10 weetjes voor jou

De elektrische fiets is hét vervoermiddel van het moment. Steeds meer bedrijven stellen het voor als duurzaam alternatief voor een bedrijfswagen. Maar ook in je vrije tijd komt de fiets goed van pas. (Her)ontdek onze 10 weetjes en word expert van de populaire elektrische tweewieler.

Met minder inspanning meer kilometers malen, het spreekt duidelijk veel mensen aan. Ongeveer de helft van de fietsen die nu verkocht worden, is een elektrisch exemplaar. Het aanbod groeit dan ook: zo heb je niet alleen elektrische stadsfietsen, maar ook vouwfietsen, speed pedelecs en zelfs e-mountainbikes. Voor elk wat wils.​

HOE KIES JE EEN ELEKTRISCHE FIETS?
1. De motor van een elektrische fiets kan vooraan, in het midden of achteraan zitten. Naargelang de positie krijg je een ander gevoel bij het rijden, sturen en remmen. Onze tip: maak een lange testrit voor je een elektrische fiets koopt.

HOE ONDERHOUD JE JE ELEKTRISCHE FIETS?
2. In plaats van een klassieke fietsketting hebben veel elektrische fietsen een riemaandrijving (belt drive). Deze biedt een heel soepel rijgedrag en vraagt nauwelijks onderhoud. En vooral: geen olie meer aan je broekspijpen! 

3. Klassieke fietsen kunnen uitgerust zijn met verschillende soorten remmen: remklauwen, hydraulische remmen, trommel- of terugtrapremmen. De meeste elektrische fietsen hebben schijfremmen. Die gaan langer mee, hoef je niet meer te smeren, maar moeten wel regelmatig ontvet worden. 
Check dus zeker of je de juiste ontvetter in huis hebt.

HOE DRAAG JE ZORG VOOR DE BATTERIJ?
4. Als je gedurende een langere periode niet met je elektrische fiets rijdt, haal je de batterij er best uit en bewaar je ze binnen op kamertemperatuur. Je batterij houdt niet van hitte. De onderdelen kunnen erdoor beschadigd raken.

5. Je laadt de batterij best op in een droge omgeving op kamertemperatuur.

6. Laad de batterij zeker niet te lang op. Je loopt dan het risico dat ze oververhit raakt en in extreme gevallen vuur vat.

7. Laat de batterij van je elektrische fiets nooit volledig leeglopen en laad ze daarna nooit 100% opnieuw op! Het is gebleken dat de batterij langer meegaat wanneer je dit niet doet. Zorg ervoor dat het oplaadniveau tussen 20% en 80% ligt. Zo verleng je de levensduur van je batterij aanzienlijk.

HOE ZORG JE VOOR JE BATTERIJ TERWIJL JE FIETST?
8. Schakel een versnelling lager wanneer je bergop rijdt. Zo bespaar je energie van je batterij.

9. Ook door je banden tijdig op te pompen gaat je accu langer mee.

10. Bij koud weer gaat de batterij van je elektrische fiets minder lang mee. Goed om te weten in de herfst en de winter.

Wist je dat ...

Ga je met de (elektrische) fiets naar het werk? Dan heb je recht op een fietsvergoeding.

Verminderen

Vimeo settings

Youtube settings

Is jouw elektrische fiets al verzekerd?

Voor een elektrische fiets tel je makkelijk tweeduizend euro neer. Je hebt natuurlijk liever niet dat dieven met zo'n kostbaar bezit aan de haal gaan. Goed op slot zetten is dus de boodschap. Neem jij toch liever het zekere voor het onzekere? Sluit dan een goede fietsverzekering af. Die beschermt je tegen diefstal, maar ook tegen materiële schade en ongevallen en biedt je zo nodig bijstand. ​



Verminderen
 

Interessant voor u is ook
In ons magazine